Wakpol S.A - Flaki, flaczki

Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne

Flaczki a la kruszki (krezki)

Składniki:

  • 0,9 kg flaków wołowych
  • 3 dag cebuli
  • 6 dag mąki
  • 15 dag włoszczyzny
  • 4 dag tłuszczu
  • 3 dag sera tylżyckiego
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 15 dag kaszki krakowskiej
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • koperek

Przygotowanie:

  • Flaki gotować do miękkości z cebulą. Osobno ugotować w małej ilości wody oczyszczone i pokrojone w paseczki warzywa. Przyrządzić pulpety: kaszkę krakowską opłukać, zalać zimną wodą, ugotować na gęsto (rozkleić). Schłodzić, wbić całe jajo, dodać siekanego koperku. Utrzeć starannie na gładką masę, osolić. Formować w mące małe gałki. Gotować w osolonej wodzie 3-5 minut. Gdy flaczki będą miękkie – odcedzić, połączyć z jarzynami i podprawić białą zasmażką. Zagotować, osolić, przyprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem, majerankiem. Włożyć pulpety z kaszki krakowskiej, wymieszać ze śmietaną.

Podawanie:

  • Podawać na salaterkach obsypane tartym serem.

 

«  wróć do przepisów