Wakpol S.A - Flaki, flaczki

Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne

Flaki po tyrolsku

Składniki:

  • 0,9 kg flaków wołowych
  • 4 nóżki wieprzowe
  • 20 dag szynki wędzonej
  • 3 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 ml białego półwytrawnego wina
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 20 dag oliwek faszerowanych papryk?
  • 20 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki kaparów
  • natka pietruszki
  • sól

Przygotowanie:

  • Dwie cebule obrać i pokroić w ćwiartki, a jedną posiekać. Nóżki zalać wodą, dodać cebule w ćwiartkach, posiekany czosnek, liście laurowe, pietruszkę i pieprz. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wyjąć przyprawy i warzywa, a dodać flaki. Gdy nóżki i flaki będą całkiem miękkie zostawić je do wystudzenia w wywarze. Nóżki i flaki wyjąć z wywaru. Mięso obrać z kości i grubo pokroić. Udusić do miękkości posiekaną cebulę na oliwie (nie rumienić!), dodać przecier i szklankę wody. Gotować przez 10 minut. Zalać 1 litrem wywaru z nóżek oraz winem, dodać szynkę, flaki i mięso z nóżek. Doprawić solą i gotować przez 10 minut na małym ogniu. Dodać kapary i oliwki, dusić jeszcze przez kilka minut.

Podawanie:

  • Na gorąco.

 

«  wróć do przepisów