Wakpol S.A - Flaki, flaczki

Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne

Flaczki po tulońsku

Składniki:

  • 0,9 kg flaków wołowych
  • 3 łyżki tłuszczu
  • 4-5 średnich cebul,
  • 4 szklanki rosołu (z kostki)
  • 1 łyżka mąki
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • po łyżeczce tymianku i rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  • Flaki włożyć do rondla, zalać rosołem i gotować do miękkości. Odparowany płyn uzupełnić wodą. Miękkie flaki wyjąć (wywar pozostawić) i przestudzić. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plasterki. Rozgrzać tłuszcz, zrumienić cebulę, którą wyłożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu przysmażyć flaki, uprzednio oprószane mąką. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami flaki i cebulę posypując każdą warstwę przyprawami oraz roztartym z solą czosnkiem. Zalać flaki wywarem, wstawić do gorącego piekarnika i gotować 15-20 minut.

Podawanie:

  • Podawać w naczyniu, w którym potrawa była gotowana. Jako dodatek podaje się białe pieczywo

 

«  wróć do przepisów