Wakpol S.A - Flaki, flaczki

Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne

Flaki po brytyjsku

Składniki:

  • 1,2 litra bulionu drobiowego
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 25 dag ugotowanych do miękkości i pokrojonych w paski flaków
  • 1 kg młodych porów
  • 3 średnie cebule
  • 0,5 litra wody
  • 25 dag wątróbek drobiowych
  • 15-20 dag utartej suchej bułki
  • 50 ml octu winnego
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • duża szczypta cynamonu
  • duża szczypta mielonych goździków
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  • Pory pokroić w krążki, cebule obrać i pokroić w ćwierćplasterki. Flaki pokrojone w paski ugotować do miękkości. Do dużego garnka wlać bulion i wino, dodać flaki i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez kwadrans. Dodać cebulę i pory, przykryć naczynie i dalej gotować, aż warzywa staną się miękkie. Wątróbki oczyścić z żył i błon i pokroić w kawałki. W osobnym garnku zagotować wodę, do wrzątku włożyć wątróbkę i ugotować ją do miękkości przez około 10 minut. Ugotowaną wątróbkę wyjąć, przełożyć do miski i rozetrzeć na masę. Dodać do zupy roztartą wątróbkę, ocet i przyprawy. Zagęścić bułką tartą. Wymieszać i gotować jeszcze przez dziesięć minut.

Podawanie:

  • Na gorąco w kamionkowych miskach.

 

«  wróć do przepisów