Flaki po brytyjsku
Składniki:
- 1,2 litra bulionu drobiowego
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 25 dag ugotowanych do miękkości i pokrojonych w paski flaków
- 1 kg młodych porów
- 3 średnie cebule
- 0,5 litra wody
- 25 dag wątróbek drobiowych
- 15-20 dag utartej suchej bułki
- 50 ml octu winnego
- łyżeczka mielonego imbiru
- łyżeczka czarnego pieprzu
- duża szczypta cynamonu
- duża szczypta mielonych goździków
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Pory pokroić w krążki, cebule obrać i pokroić w ćwierćplasterki. Flaki pokrojone w paski ugotować do miękkości. Do dużego garnka wlać bulion i wino, dodać flaki i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez kwadrans. Dodać cebulę i pory, przykryć naczynie i dalej gotować, aż warzywa staną się miękkie. Wątróbki oczyścić z żył i błon i pokroić w kawałki. W osobnym garnku zagotować wodę, do wrzątku włożyć wątróbkę i ugotować ją do miękkości przez około 10 minut. Ugotowaną wątróbkę wyjąć, przełożyć do miski i rozetrzeć na masę. Dodać do zupy roztartą wątróbkę, ocet i przyprawy. Zagęścić bułką tartą. Wymieszać i gotować jeszcze przez dziesięć minut.
Podawanie:
- Na gorąco w kamionkowych miskach.