Wakpol S.A - Flaki, flaczki

Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne Wakpol S.A. - Flaki, flaczki / wyroby garmażeryjne

Flaczki po lwowsku

Składniki:

  • 0,9 kg flaków wołowych
  • 20 dag kości wołowych
  • 20 dag kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka parmezanu
  • 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki świeżego zmielonego pieprzu
  • sól

Przygotowanie:

  • Włoszczyznę umyć, opłukać, zetrzeć na tarce do jarzyn i podsmażyć na 1 łyżce masła. Kapustę umyć i pokroić w szerokie paski. W 3 szklankach wody ugotować włoszczyznę i kości. Kości wyjąć. Do wywaru z włoszczyzną dodać flaki i przyprawy. Gotować około półtorej godziny. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie krążki. Podsmażyć na oleju, oprószyć mąką, zarumienić, dodać do flaków i zagotować. Śmietanę rozprowadzić rosołem z flaków i wymieszać z potrawą. Na końcu dodać parmezan. Na patelni zrumienić bułkę tartą i stopić pozostałą łyżkę masła.

Podawanie:

  • Tuż przed podaniem polać flaki stopionym masłem z bułką tartą.

 

«  wróć do przepisów